Winewalking στο Chateau Nico Lazaridi

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου του 2016, το Winewalker.gr φιλοξενήθηκε από το Οινοποιείο Château Nico Lazaridi στην Αγορά Δράμας. Το συγκεκριμένο winewalking μπορούμε να πούμε σιγουριά πως αποτελεί μια από τις πιο ωραίες εμπειρίες της ομάδας μας. Ο Παπαγεωργίου Φραγκίσκος ιδρυτής του winewalker.gr και συνιδρυτής του wines.gr συνομίλησε με τον κύριο Φεδερίκο Λαζαρίδη διευθύνων σύμβουλο του Château Nico Lazaridi,

για τα πλάνα της εταιρείας, το φόρο στο κρασί, τις εξελίξεις στον κλάδο, την Δραμοινογνωσία και πολλά ακόμη τα οποία θα δημοσιευθούν πολύ σύντομα με τη μορφή συνέντευξης.

Το οινοποιείο με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του είναι κτισμένο μέσα στον κεντρικό αμπελώνα και εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο της περιοχής, βλέποντας από όλες τις πλευρές του περιμετρικά την συνολική εκμετάλλευση των αμπελώνων. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του οινοποιείου, έργο του Δραμινού αρχιτέκτονα Γιάννη Ματσίνη, δίνει την εντύπωση «ουράς χελιδονιού». Προτείνουμε στους μελλοντικούς επισκέπτες να ανέβουν και στον πύργο που διαθέτει το οινοποιείο και να απολαύσουν το μαγικό τοπίο. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν περίπου 6.500 τ.μ. και αποτελούν ένα ενοποιημένο συγκρότημα που περιλαμβάνει χώρους οινοποίησης, παραγωγής, εμφιάλωσης, χώρους αποθήκευσης, υπόγειες κάβες για την ωρίμανση των κρασιών, γραφεία, χώρους γευσιγνωσίας και σεμιναρίων καθώς και την πινακοθήκη “Μαγικό Βουνό” η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.Το συγκεκριμένο οινοποιείο είναι η απόδειξη πως ο επαγγελματισμός και το μεράκι για ποιοτικό μπορούν να παντρευτούν και να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό όπως είναι τα προϊόντα του Nico Lazaridi. 

Σε αυτό το σημείο και με την ιδιότητα μου ως οινολόγος, έχω την ανάγκη να τονίσω το πόσο καθαρά και πόσο οργανωμένα ήταν όλα στη γραμμή παραγωγής, τη γραμμή εμφιάλωσης και τους χώρους αποθήκευσης και παλαίωσης και γενικότερα όλοι οι χώροι που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή. Όποιος γνωρίζει από την παραγωγή κρασιού καταλαβαίνει πόσο σημαντικό είναι αυτό το σημείο που τονίζω και γιατί είναι πολύ σημαντική παρατήρηση. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που μας έκανε εντύπωση στο συγκεκριμένο winewalking, είναι η καταπληκτική αίθουσα τέχνης ¨μαγικό βουνό¨ με ιδιόκτητα έργα τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών όπου αποτέλεσε και το σημείο που ξεκινήσαμε την περιήγησή μας. Τα έργα όλων αυτών των σημαντικών καλλιτεχνών, που αποτελούν εικαστικά θέματα των ετικετών των κρασιών και είναι πολύ ενδιαφέρουσα πινελιά στα τόσο ποιοτικά κρασιά του Château Nico Lazaridi. Φωτογραφίες από την αίθουσα τέχνης μπορείτε να δείτε ακριβώς από κάτω.

 

   
     
   
     
   
  W  
   

 

Ένα ακόμα πολύ όμορφο σημείο της επίσκεψης μας ήταν η αίθουσα που μπορεί κάποιος να δει συγκεντρωμένα όλες τις ετικέτες κρασιών της εταιρίας Nico Lazaridi. Φωτογραφίες μπορείτε να απολαύσετε ακριβώς από κάτω. Επίσης χαρακτηριστικό εντύπωση μας έκανε το χαμόγελο στο πρόσωπο όλων των εργαζομένων της εταιρίας ακόμη και όταν για τις ανάγκες του ρεπορτάζ έπρεπε να μπλεχτούμε στα πόδια τους, από αυτό καταλαβαίνει εύκολα ο επισκέπτης πως όλοι οι εργαζόμενοι του οινοποιείου έχουν καταλάβει πως κάθε μπουκάλι που εμφιαλώνεται κάθε κιβώτιο που σφραγίζεται έχει πολύ σημαντική αξία. Ίσως ένας από τους παράγοντες της επιτυχίας του συγκεκριμένου οινοποιείου να είναι και αυτός. 

 

   
   
   
W  
   
     

Στη συνέχεια η ομάδα του winewalker.gr οδηγήθηκε στους αμπελώνες του οινοποιείου. Οι αμπελώνες της NICO LAZARIDI στo νομό Δράμας περιβάλλονται προστατευτικά από το βουνό Φαλακρό στον Βορρά, το Μενοίκιο όρος, το δυτικό όριο του νομού, ενώ στα νοτιαοανατολικά βλέπουν το Παγγαίο – το Μαγικό μας βουνό- που έχει συνδέσει το όνομά του με την Διονυσιακή λατρεία και την αναζήτηση θησαυρών από τους μεγάλους Μακεδόνες βασιλιάδες. 

   
  W  
   
     

 

Στη συνέχεια η ομάδα του winewalker.gr οδηγήθηκε στην γραμμή παραγωγής. Τι πιο όμορφο εξάλλου να βρίσκεσαι εκεί που γεννιούνται αυτά τα υπέροχα κρασιά. Επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά το πόσο καθαρά ήταν οι χώροι που βρίσκεται το πιεστήριο, οι δεξαμενές, η γραμμή εμφιάλωσης και η αίθουσα παλαίωσης. Φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ακριβώς από κάτω.

 

   
  W  
   
     

Την ημέρα της επίσκεψης μας είδαμε και την εμφιάλωση αλλά και την προσθήκη ετικέτας του μοντέρνου, ξεχωριστού κρασιού των ποικιλιών merlot και syrah με τίτλο μαύρο πρόβατο. Φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε ακριβώς από κάτω. 

   
  W  
   
     
 
 

 

Τέλος οδηγηθήκαμε στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας όπου και μας υποδέχτηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κύριος Φεδερίκος Λαζαρίδης και μας παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη που σύντομα θα δημοσιευθεί από το winewalker.gr

 

   
  W  
   

 

Αυτό που έχουμε να σας πούμε με σιγουριά από τη συνολική εμπειρία μας από την επίσκεψη είναι πως όσοι φίλοι του κρασιού βρεθούν στην περιοχή θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούν το οινοποιείο και να ζήσουν αυτή την μαγευτική εμπειρία που ζήσαμε κι εμείς για λίγες ώρες. 

 

   
  W  
   

Αφήνουμε για το τέλος το πιο ουσιαστικό κομμάτι που αφορά τον φίλοι του κρασιού, δηλαδή τα προϊόντα του Château Nico Lazaridi.

ΛΕΥΚΟΙ ΟΙΝΟΙ

1.       PERPETUUS - Οίνος Λευκός Ξηρός - Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα. Perpetuus που σημαίνει διαρκής, διηνεκής, αέναος. Η NICO LAZARIDI μέσα από τη διαρκή αναζήτηση νέων γευστικών εμπειριών και ποιοτικής υπέρβασης, μετά από πολυετή σχεδιασμό και συνεχείς μικροοινοποιήσεις, δημιούργησε το 2004 δύο νέα προϊόντα σε λευκό και ερυθρό με την λατινική ονομασία Perpetuus. Η μονοποικιλιακή καταγωγή του Perpetuus λευκό από Semillon, η ωρίμανση σε καινούργια βαρέλια ακακίας και ο ειδικός τρόπος επεξεργασίας το κάνουν μοναδικό με άριστη δομή και αντοχή στο χρόνο.

2.       ΜΑΓΙΚΟ ΒΟΥΝΟ - Οίνος Λευκός Ξηρός, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα. Το Μαγικό Βουνό -μυστηριακό ως προς το όνομά του παραπέμπει στο χρυσοφόρο Παγγαίο όρος που υψώνεται επιβλητικό απέναντι από το Οινοποιείο Château Νico Lazaridi και συνδέεται με τον ιστορικό θησαυρό της Διονυσιακής λατρείας, την αναζήτηση θησαυρών από τον Μέγα Αλέξανδρο και αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών μεταξύ ανατολής και δύσης εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το Μαγικό Βουνό λευκό, που παράγεται από Sauvignon Blanc, από την πρώτη του κυκλοφορία το 1993 και ως σήμερα θεωρείται ένα προϊόν που χαρακτηρίζει την ποιότητα της NICO LAZARIDI.

3.       CAVALIERI LAZARIDI - Οίνος Λευκός Ξηρός- Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα. To όνομα Cavalieri LAZARIDI παραπέμπει στον τίτλο του Cavaliere που έχει απονεμηθεί σε μέλη της οικογένειας Νίκου Λαζαρίδη, σε αναγνώριση της συμβολής τους στην Ιταλική Δημοκρατία. Το πρόσφατο δημιούργημα μας προέρχεται από τον συνδυασμό δύο φημισμένων ποικιλιών, του κοσμοπολίτικου Sauvignon Blanc με το Μεσογειακό Ασύρτικο, όπου δημιουργεί ένα εξαιρετικό λευκό κρασί που αναδεικνύει το τοπικό terroir.

4.       Château Nico Lazaridi - Οίνος Λευκός Ξηρός - Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα. Το πιο γνωστό brand name της NICO LAZARIDI που συνέδεσε το όνομά του με την ιστορία της εταιρίας και της οινολογικής αναγέννησης του Νομού Δράμας το 1987. Ο αμπελώνας, από τον οποίο προέρχεται η πρώτη ύλη, περιβάλει περιμετρικά το ομώνυμο οινοποιείο Château Nico Lazaridi, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με το ανάγλυφο της περιοχής. Η σύνθεσή του Château Nico Lazaridi λευκό από τις διεθνείς ποικιλίες Sauvignon Blanc και Ugni Blanc σε συνδυασμό με την ελληνική ποικιλία του Μοσχάτου Αλεξανδρείας επιβεβαιώνει την εξαιρετική ποιότητά του. Αποτελεί μέρος της οικογένειας των Château Nico Lazaridi και χαρακτηρίζεται εικαστικά από τα νέα έργα του ζωγράφου Γιάννη Νίκου με θέμα τον χορό των αισθήσεων, συνδυάζοντας την έκσταση και απελευθέρωση που αντιπροσωπεύει ο χορός, με την ουσία του κρασιού.

5.       Το Μαύρο Πρόβατο - Semillon-Sauvignon Blanc - Οίνος Λευκός Ξηρός. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Παγγαίο. Το Μαύρο Πρόβατο, ένα όνομα εκκεντρικό για ένα προϊόν που τονίζει τη διαφορετικότητα και την ιδιαιτερότητα του. Η νεοκοσμήτικη φιλοσοφία του διαφαίνεται τόσο από το βιδωτό του πώμα, την trendy εμφάνισή του αλλά και την φρεσκάδα που το χαρακτηρίζει. Παράγεται στο Οινοποιείο Μακεδών στον Πλατανότοπο Καβάλας, ενώ οι αμπελώνες βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το οινοποιείο. Για το Μαύρο Πρόβατο λευκό επιλέξαμε τις ποικιλίες Semillon και Sauvignon Blanc σε έναν ευχάριστο συνδυασμό γεύσεων και αρωμάτων.

6.       Χρυσός Λέων – Chardonnay - Οίνος Λευκός Ξηρός. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Παγγαίο. Το όνομά του παραπέμπει σε ένα σπουδαίο, ευγενές προϊόν. Η οικογένεια των Χρυσών Λιονταριών παράγεται στο Οινοποιείο μας Μακεδών στον Πλατανότοπο Καβάλας και αποτελεί μια μοντέρνα σειρά μονοποικιλιακών κρασιών που φέρουν βιδωτό πώμα και “ζωηρή” εμφάνιση. Για το Χρυσό Λέων λευκό επιλέξαμε την δημοφιλέστερη και πλέον αγαπητή ποικιλία του κόσμου για την καλλιέργεια και οινοποίηση της πιο δημοφιλούς εκδοχής του ελληνικού Chardonnay.

7.       Ντάμα Κούπα - Οίνος Λευκός Ξηρός . Η βασίλισσα της καρδιάς σας, ένα προϊόν που προσθέτει αξία στην καθημερινότητα μας χωρίς να είναι επιτηδευμένο. Η NICO LAZARIDI μέσα από το Οινοποιείο Μακεδών επεκτάθηκε το 2011 στην παραγωγή πιο ευέλικτων κρασιών που ανταποκρίνονται στην καθημερινότητα του καταναλωτικού κοινού και αποτελούν την entry level κατηγορία των προϊόντων μας. Για την παραγωγή της Ντάμας Κούπα λευκό επιλέχθηκαν οι γηγενής ποικιλίες Ασύρτικο-που αποτελεί παγκόσμιο ελληνικό φαινόμενο ο Ροδίτης και το αρωματικό Μοσχάτο.

ΕΡΥΘΡΟΙ ΟΙΝΟΙ

1.       Perpetuus - Οίνος Ερυθρό Ξηρός. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα. Perpetuus που σημαίνει διαρκής, διηνεκής, αέναος. Η NICO LAZARIDI μέσα από τη διαρκή αναζήτηση νέων γευστικών εμπειριών και ποιοτικής υπέρβασης, μετά από πολυετή σχεδιασμό και συνεχείς μικροοινοποιήσεις, δημιούργησε το 2004 δύο νέα προϊόντα σε λευκό και ερυθρό με την λατινική ονομασία Perpetuus. Η ευγενική καταγωγή του Perpetuus ερυθρό, επιβεβαιώνεται από τις ποικιλίες Sangiovese και Cabernet Sauvignon, οι οποίες δημιουργούν ένα χαρμάνι απίστευτης συμπλοκότητας, με πλήρη αρμονία στο μπουκέτο αρωμάτων και στο σώμα.

2.       Μαγικό Βουνό - Οίνος Ερυθρός Ξηρός. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα. Το Μαγικό Βουνό – ένα όνομα, ένας θρύλος, ένα κρασί που ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις. Μυστηριακό ως προς το όνομά του παραπέμπει στο χρυσοφόρο Παγγαίο όρος που υψώνεται επιβλητικό απέναντι από το Οινοποιείο Château Νico Lazaridi και συνδέεται με τον ιστορικό θησαυρό της Διονυσιακής λατρείας, την αναζήτηση θησαυρών από τον Μέγα Αλέξανδρο και αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών μεταξύ ανατολής και δύσης εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το Μαγικό Βουνό ερυθρό, που παράγεται από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc, από την πρώτη του κυκλοφορία το 1990 και ως σήμερα, παραμένει ένα αξεπέραστο προϊόν, μία γεύση θεία, ευγενική, μυστηριακή που χαρακτηρίζει την ποιότητα της NICO LAZARIDI. Αναζητείται φανατικά κάθε χρόνο όχι μόνο για τη γεύση του αλλά και για τη μοναδική συλλεκτική φιάλη του, που αλλάζει το εικαστικό της θέμα από σοδειά σε σοδειά.

3.       Cavalieri LAZARIDI - Οίνος Ερυθρός Ξηρός. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα. To όνομα Cavalieri LAZARIDI παραπέμπει στον τίτλο του Cavaliere που έχει απονεμηθεί σε μέλη της οικογένειας Νίκου Λαζαρίδη, σε αναγνώριση της συμβολής τους στην Ιταλική Δημοκρατία. Το πρόσφατο δημιούργημα μας είναι ένα ξεχωριστό χαρμάνι, που προέρχεται από επιλεγμένα αμπελοτόπια χαμηλής στρεμματικής απόδοσης που καλλιεργούμε στην Αγορά και τα Πηγάδια Δράμας συνδυάζοντας τις κοσμοπολίτικες ποικιλίες Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon και Merlot με το μεσογειακό Sangiovese.

4.       Château Nico Lazaridi - Οίνος Ερυθρός Ξηρός. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα. Το πιο γνωστό brand name της NICO LAZARIDI που συνέδεσε το όνομά του με την ιστορία της εταιρίας και της οινολογικής αναγέννησης του Νομού Δράμας το 1987. Ο αμπελώνας, από τον οποίο προέρχεται η πρώτη ύλη, περιβάλει περιμετρικά το ομώνυμο οινοποιείο Château Nico Lazaridi, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με το ανάγλυφο της περιοχής. Η σύνθεσή του Château Nico Lazaridi ερυθρό από τις ποικιλίες Merlot και Cabernet Sauvignon επιβεβαιώνει την τυπικότητα της γεωγραφικής ένδειξής του και την εξαιρετική ποιότητα του. Αποτελεί μέρος της οικογένειας των Château Nico Lazaridi και χαρακτηρίζεται εικαστικά από τα νέα έργα του ζωγράφου Γιάννη Νίκου, με θέμα τον χορό των αισθήσεων, συνδυάζοντας την έκσταση και απελευθέρωση που αντιπροσωπεύει ο χορός, με την ουσία του κρασιού.

5.       F-εὖ - Οίνος Ερυθρός Ξηρός. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Αγορά. Για μας το F- ε αφορά και περιγράφει τον τρόπο ζωής, το ευ ζην. Οτιδήποτε καλό, θετικό και δημιουργικό χαρακτηρίζει την ζωή ενός ανθρώπου, την κουλτούρα του, την προσωπικότητά του. Ένα κρασί με δύο ετικέτες που συνδυάζουν μια γυναικεία και μια ανδρική φιγούρα που σχεδίασε η ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Andria Thomais . Αυτό το ξεχωριστό κρασί με την ιδιαίτερη προσωπικότητα, προέρχεται από τους αμπελώνες μας στην Αγορά Δράμας, συνδυάζοντας το κοσμοπολίτικο Merlot και το Grenache Rouge με το μεσογειακό ταπεραμέντο.

6.       Το Μαύρο Πρόβατο - Οίνος Ερυθρός Ξηρός. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Παγγαίο. Το Μαύρο Πρόβατο, ένα όνομα εκκεντρικό για ένα προϊόν που τονίζει τη διαφορετικότητα και την ιδιαιτερότητα του. Η νεοκοσμήτικη φιλοσοφία του διαφαίνεται τόσο από το βιδωτό του πώμα, την trendy εμφάνισή του αλλά και την φρεσκάδα που το χαρακτηρίζει. Παράγεται στο Οινοποιείο Μακεδών στον Πλατανότοπο Καβάλας ενώ οι αμπελώνες βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το οινοποιείο. Για το Μαύρο Πρόβατο ερυθρό επιλέξαμε τις ποικιλίες Syrah και Merlot, που η καλλιέργειά τους στους πρόποδες του Παγγαίου όρους έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα.

7.       Χρυσός Λέων - Οίνος Ερυθρός Ξηρός. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Μακεδονία. Το όνομά του παραπέμπει σε ένα σπουδαίο, ευγενές προϊόν. Η οικογένεια των Χρυσών Λιονταριών παράγεται στο Οινοποιείο μας Μακεδών στον Πλατανότοπο Καβάλας και αποτελεί μια μοντέρνα σειρά μονοποικιλιακών κρασιών που φέρουν βιδωτό πώμα και “ζωηρή” εμφάνιση. Για τον Χρυσό Λέοντα ερυθρό επιλέξαμε την διεθνή ποικιλία Cabernet Sauvignon, που η καλλιέργειά της στους πρόποδες του Παγγαίου όρους έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα.

8.       Ρήγας Κούπα - Οίνος Ερυθρός Ξηρός. O βασιλιάς της καρδιάς σας, ένα προϊόν που προσθέτει αξία στην καθημερινότητα μας χωρίς να είναι επιτηδευμένο. Η NICO LAZARIDI μέσα από το Οινοποιείο Μακεδών επεκτάθηκε το 2011 στην παραγωγή πιο ευέλικτων κρασιών που ανταποκρίνονται στην καθημερινότητα του καταναλωτικού κοινού και αποτελούν την entry level κατηγορία των προϊόντων μας. Για την παραγωγή του Ρήγα Κούπα ερυθρό επιλέχθηκαν οι διεθνείς ποικιλίες Cabernet Sauvignon & Merlot .

ΡΟΖΕ ΟΙΝΟΙ

1.       Rosé Nico Lazaridi. Οίνος Ροζέ Ημίξηρος. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα. Το εξαιρετικό ροζέ κρασί της NICO LAZARIDI, προέρχεται από την ποικιλία Grenache Rouge, η οποία ενδείκνυται για την παραγωγή εξαιρετικών ερυθρωπών οίνων. Η ετικέτα του αποτελεί μέρος της οικογένειας των προϊόντων Château Nico Lazaridi και χαρακτηρίζεται εικαστικά από τα νέα έργα του ζωγράφου Γιάννη Νίκου, με θέμα τον χορό των αισθήσεων, συνδυάζοντας την έκσταση και απελευθέρωση που αντιπροσωπεύει ο χορός, με την ουσία του κρασιού.

ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΙ ΟΙΝΟΙ

1.       Μελισσουργός -  Ερυθρός Φυσικώς Γλυκύς Οίνος.  Αυτό το όνομα επιλέξαμε για τo κρασί που ανήκει στην οικογένεια των επιδόρπιων οίνων της NICO LAZARIDI που αποτελείται από φυσικούς λιαστούς γλυκείς οίνους. Η μονοποικιλιακή καταγωγή του Μελισσουργού από Μerlot, η ωρίμανση του σε καινούργια δρύινα βαρέλια και ο ειδικός τρόπος επεξεργασίας και οινοποίησης, το κάνουν μοναδικό με άριστη δομή και αντοχή στο χρόνο.

ΑΦΡΩΔΕΙΣ ΟΙΝΟΙ

1.       Solitaire - Λευκός Ημιαφρώδης Οίνος. Η μοναδικότητά του Solitaire «Μονόπετρο» αναδεικνύεται τόσο από το όνομά του–αφού άλλωστε είναι το μοναδικό αφρώδες κρασί της NICO LAZARIDI- όσο και από το εικαστικό της ετικέτας του που παραπέμπει στις ανταύγειες του μονόπετρου δαχτυλιδιού όπως οι ανταύγειες των αρωμάτων που αναδύει. Το πιο πρόσφατο εγχείρημά μας βρίσκει την έκφρασή του στην παραγωγή ενός λευκού ημιαφρώδους οίνου από τις ποικιλίες Trebbiano και Μοσχάτο.

Ευχαριστούμε θερμά το Chateau Nico Lazaridi για τη φιλοξενία. 

Ρεπορτάζ : Παπαγεωργίου Φραγκίσκος

Φωτογραφίες : Γκιάτας Γεώργιος

Βίντεο : Κασαπίδης Ιορδάνης

Επιμέλεια κειμένων : Κουλούμπρη Μαρία, Γκόλια Κωνσταντίνα.