Winewalking στο κτημα Κωστα Λαζαριδη

Την Τρίτη 12.04.2016 η ομάδα του Winewalker.gr φιλοξενήθηκε από ο Domaine Costa Lazaridi που βρίσκεται στην κοινότητα της Αδριανής στην περιοχή της Δράμας.Η περιοχή που βρίσκεται το οινοποιείο είναι αγκαλιασμένη από τους ορεινούς όγκους τους Φαλακρού, του Μενοίκιου και του Παγγαίου.Γη ευλογημένη που σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες η αμπελοκαλλιέργεια είχε ξεκινήσει από τους νεολιθική εποχή.

Η περιοχή έφερε το όνομα Ηδωνίδα Γη και ήταν από τα σημαντικότερα κέντρα που λατρεύονταν ο θεός Διόνυσος. Σε αυτή τη γη τις βαθιάς ιστορικής σχέσης με το κρασί, βρίσκεται το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη που όπως θα δείτε κι εσείς από το αφιέρωμα, η παράδοση όχι μόνο διατηρείται, αλλά εκσυγχρονίζεται και εμπλουτίζεται. Το οινοποιείο βρίσκεται σε μια συνολική επιφάνεια 13.000 τ.μ . που περιλαμβάνονται ένα πρότυπο αρχιτεκτονικά και πλήρως εκσυγχρονισμένο οινοποιείο, αποστακτήριο, υπόγειες κάβες παλαίωσης, χώροι υποδοχής, και φυσικά το κτήμα. Όλα αυτά αποτελούν έργο ζωής του Κώστα Λαζαρίδη.Το κτήμα Κώστα Λαζαρίδη ιδρύθηκε το 1992 με τον διακριτικό τίτλο Chateau Julia. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έφτασε να καλλιεργεί 2200 στρέμματα, όπου καλλιεργούνται οι πιο φημισμένες διεθνείς  αλλά και Ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών. Είναι σημαντικό να αναφερθεί σε αυτό το σημείο πως οι στρεμματικές αποδόσεις διατηρούνται στα χαμηλότερα όρια , αφού το κτήμα Κώστα Λαζαρίδη δίνει μεγάλη έμφαση στην ποιότητα και αυτό μπορεί να το καταλάβει ο επισκέπτης ανά πάσα στιγμή. Την ίδια χρονιά που ξεκίνησε τη λειτουργία του το οινοποιείο, ξεκίνησε και τη λειτουργία του ένα υπερσύγχρονο αποστακτήριο που παράγεται το γνωστό σε όλους μας τσίπουρο Ηδωνικό. Το 2006 η εταιρία μετά από χρόνια μελέτης ξεκίνησε σε ξεχωριστό κτίριο την παραγωγή ενός καταπληκτικού Βαλσαμικού ξυδιού, που αν κάποιος δεν έχει δοκιμάσει του το προτείνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. 

 

 

 

Την ομάδα του Winewalker.gr υποδέχτηκε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και Μάρκετινγκ του κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, κύριος Χαρίτων Μαρονικολάκης, όπου και μας έκανε την ξενάγηση στο χώρο και μας ενημέρωσε για τις δραστηριότητες της επιχείρησης, τις εξαγωγές, την έμφαση στην ποιότητα και τον αυστηρό έλεγχο και άλλα πολλά που θα διαβάσετε στη συνέχεια του άρθρου. 

 

 

 

Από τον χώρο υποδοχής του οινοποιείου καταλαβαίνει κάποιος πως αυτό που θα συναντήσει στην ξενάγηση θα είναι κάτι το ξεχωριστό. Μπορείτε κι εσείς να δείτε στις φωτογραφίες αυτό που θέλουμε να σας μεταφέρουμε με λόγια. Ο πρώτος χώρος που επισκεφθήκαμε ήταν το αποστακτήριο που παρασκευάζονται τα προϊόντα Τσίπουρο Ηδωνικό, τσίπουρο Ηδωνικό με γλυκάνισο και Ούζο Ηδωνικό.  Όπως μπορείτε να δείτε κι εσείς στις φωτογραφίες που ακολουθούν ο χώρος του αποστακτηρίου είναι άριστος από όποια πλευρά και αν το δει κάποιος είτε σαν επισκέπτης, είτε σαν επαγγελματίας του χώρου. Μεγάλες επενδύσεις, φοβερές εγκαταστάσεις, πεντακάθαρες. Καταλαβαίνει κανείς από την πρώτη στιγμή που βρίσκεται σε αυτό το μαγευτικό χώρο, ακόμα και αν δεν έχεις δοκιμάσει τα προϊόντα της εταιρίας Κώστα Λαζαρίδη, πως πρόκειται για κάτι μοναδικό, κάτι πραγματικά ξεχωριστό. 

 

Αφού ολοκληρώθηκε η ξενάγηση στο χώρο του αποστακτηρίου, κατευθυνθήκαμε προς το χώρο παραγωγής οίνου. Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει κάποιος που αγαπάει τόσο πολύ τον κόσμο του κρασιού όσο εμείς,  με λόγια αυτό που αισθανθήκαμε όταν περπατούσαμε ανάμεσα από τις δεκάδες δεξαμενές που αγκαλιάζουν τα τόσο αγαπημένα σε όλους μας κρασιά του Κώστα Λαζαρίδη. Ένα σημείο που πρέπει να τονίσουμε είναι τον αυστηρό έλεγχο που υπόκεινται  όλα τα προϊόντα της εταιρίας. 3 διαφορετικά εργαστήρια δίνουν την έγκριση,  προτού τα προϊόντα του κτήματος κυκλοφορήσουν στην αγορά. Υπάρχει ιχνηλασιμότητα των προϊόντων μέχρι και το αμπελοτόπι, όποιος ασχολείται με τον χώρο καταλαβαίνει πόσο δύσκολο και σπουδαίο είναι αυτό για μια εταιρία. Αν κάποιος αναλογιστεί μαζί με τα παραπάνω πως μιλάμε για μια παραγωγή της τάξεως των 750.000-800.000 μπουκάλια οίνου το χρόνο, θα καταλάβει το λόγο που εστιάζουμε σε τόσο τεχνικά κομμάτια της επίσκεψης. Τα προϊόντα της εταιρίας Κώστα Λαζαρίδη εξάγονται σε 23 χώρες στον κόσμο και σε ποσοστό περίπου 50-60% της συνολικής παραγωγής. Πρώτη είναι η αγορά της Γερμανίας αλλά εξάγονται και σε Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Κύπρο, Αλβανία, ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα, Βραζιλία, Αυστραλία, Σιγκαπούρη και άλλες.  Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως τα βραβεία που έχουν αποσπάσει τα προϊόντα της εταιρίας είναι πάνω από 700 μεταξύ των οποίων είναι και πολλά χρυσά μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε και οι ίδιοι αυτό που προσπαθούμε να σας εξηγήσουμε με λόγια. 

 

 

 

Στη συνέχεια του winewalking μας ακολουθεί η υπόγεια κάβα παλαίωσης , όμως κάπου εδώ θα σταθώ αφού πραγματικά εντυπωσιάστηκα από ένα δωμάτιο στη δεξιά πλευρά των σκαλιών που αποτελείται από servers και  ηλεκτρονικούς υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι με τις δεξαμενές και μπορεί κάποιος να προγραμματίσει τη θερμοκρασία αφού το κτήμα για κάθε ετικέτα χρησιμοποιεί ξεχωριστή οινοποίηση. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι οι ανάγκες που έχει η κάθε δεξαμενή σε θερμοκρασία, είναι εντελώς διαφορετική αφού  περιέχει και διαφορετικά κρασιά. . Στη συνέχεια βρεθήκαμε στην καταπληκτική κάβα παλαίωσης του κτήματος. Άριστες συνθήκες παλαίωσης, καθαριότητας, υγρασίας, διακόσμησης και αισθητικής. Στην κάβα παλαίωσης υπάρχουν και τα δρύινα βαρέλια όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες αλλά και ειδικοί χώροι που γίνονται παλαίωση σε μπουκάλια. Είναι φοβερή αίσθηση να βρίσκεσαι μέσα στο χώρο που δημιουργούνται αυτά τα εξαιρετικά κρασιά, σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Για όσους  όμως δεν τα καταφέρουν, μπορούν να ζήσουν την εμπειρία αυτή μέσω του winewalker και της δουλειάς μας. 

 

Επόμενος σταθμός η αίθουσα μαργαρίτα. Η συγκεκριμένη αίθουσα είναι μια αίθουσα ειδικά σχεδιασμένη σε στυλ μαργαρίτας με φυσικό φωτισμό που προέρχεται από ειδικά διαμορφωμένο χώρο λίγο πριν την αρχική αίθουσα υποδοχής. Σε αυτή την αίθουσα φιλοξενούνται εκδηλώσεις και special events. Στο κέντρο υπάρχει μια υπέροχη μαρμάρινη κατασκευή που περιέχει 400 φιάλες οίνου. Σε αυτό το σημείο είχαμε και μια πολύ όμορφη φιλική κουβέντα με τον κύριο Μαρονικολάκη σχετικά με τα δρώμενα του οίνου, την γενικότερη κατάσταση και πολλά άλλα που θα αναρτηθεί σε βίντεο στο επίσημο κανάλι μας στο Youtube. Φωτογραφίες από τη συγκεκριμένη αίθουσα μπορείτε να δείτε ακριβώς από κάτω.

Τελευταίος σταθμός  στο winewalking μας στο κτήμα Κώστα Λαζαρίδη ήταν η αίθουσα που γίνονται τα περισσότερα event και εκδηλώσεις. Φωτογραφίες από το συγκεκριμένο χώρο έχει ακριβώς από κάτω. 

Ευχαριστούμε θερμά το κτήμα Κώστα Λαζαρίδη για τη φιλοξενία και τον κύριο Χαρίτων Μαρονικολάκη για το χρόνο που μας αφιέρωσε για την ξενάγηση. Αν μας λέγατε να σας  περιγράψουμε  με μια λέξη αυτή την εμπειρία μας από το Winewalking στο κτήμα Κωστα Λαζαρίδη θα ήταν η λέξη ΠΟΙΟΤΗΤΑ. Δεν είναι υπερβολή να σας πούμε ότι κάθε τι που υπάρχει στο συγκεκριμένο οινοποιείο, υπάρχει για κάποιο λόγο που σχετίζεται με  την υψηλή ποιότητα των προϊόντων, από τη διακόσμηση μέχρι τους αισθητήρες στις δεξαμενές για την εξασφάλιση της ποιοτικής οινοποίησης. Όποιος βρεθεί στην περιοχή της Δράμας του προτείνουμε ανεπιφύλακτα να περάσει μια βόλτα από το κτήμα Κώστα Λαζαρίδη και να αισθανθεί αυτά που αισθανθήκαμε εμείς στο συγκεκριμένο Winewalking.