Winewalking στο Κτημα Σκουρα

Την Τετάρτη 4/4/2017 το winewalker.gr επισκέφθηκε το κτήμα Σκούρα στο Μαλανδρένι Αργολίδος, ένα χωριό πολύ κοντά και βορειοδυτικά του Άργους, μέσα στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας. Το οινοποιείο του Κτήματος Σκούρα είναι μια υπερσύγχρονη οινοπαραγωγική μονάδα ανάμεσα σε αμπελώνες, με λιτή ελληνική αρχιτεκτονική, που σχεδιάστηκε έτσι για να καλύψει ταυτόχρονα και τις ανάγκες της άψογης παραγωγικής διαδικασίας, εμφιάλωσης, ωρίμανσης και συντήρησης του κρασιού,

 

 αλλά και με χώρους ικανούς να φιλοξενήσουν, να μυήσουν, να εκπαιδεύσουν και να διασκεδάσουν τους επισκέπτες. Το οινοποιείο αποτελείται από τους ακόλουθους χώρους.

1. Τον χώρο υποδοχής του σταφυλιού –πρόκειται για τεχνολογικό διαμάντι– με τα πιο μοντέρνα πιεστήρια και δυνατότητα οινοποίησης 800 τόνων σταφυλιού. Ο εξοπλισμός του είναι υψηλού επιπέδου και αποτελείται από 80 αστραφτερές ανοξείδωτες δεξαμενές ελεγχόμενης θερμοκρασίας για τη ζύμωση και τις άλλες κατεργασίες του κρασιού.

2. Το εντυπωσιακό κελάρι των 1.000 δρύινων βαρελιών, με σταθερή θερμοκρασία +14°C και υγρασία 70%, όπου τα κρασιά ωριμάζουν σε ιδανικές συνθήκες. Εδώ, ο χρόνος, η υπομονή, η πείρα και οι πολλαπλές γευστικές δοκιμές διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα κάθε βαρελιού, κάθε φιάλης, κάθε ποτηριού, κάθε γουλιάς.

3. Εμφιαλωτική γραμμή, με δυνατότητα εμφιάλωσης 3.000 φιαλών την ώρα, βρίσκεται σε έναν ξεχωριστό, άπλετο και υγειονομικά άριστο χώρο.

4.Τρεις αποθήκες φύλαξης του εμφιαλωμένου κρασιού με σταθερή θερμοκρασία +16°C και υγρασία 60%, εγγυώνται τη σωστή εξέλιξη των κρασιών μέσα στη φιάλη.

5.Το Εργαστήριο Αναλύσεων όπου εξειδικευμένοι οινολόγοι και γεωπόνοι ελέγχουν κρασιά και αμπέλια και διεξάγουν ερευνητικά και πειραματικά πρωτόκολλα. Το Εργαστήριο του κτήματος Σκούρα είναι ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη που έχει συνεργασία με τα εργαστήρια του Liquor Control Board of Ontario (LCBO), του Κρατικού Μονοπωλίου του Οντάριο στον Καναδά.

6.Μοντέρνους χώρους υποδοχής υψηλής αισθητικής που φιλοξενούν έργα τέχνης ονομαστών καλλιτεχνών, με ευρύχωρες βεράντες, καθώς και με μια υπέροχη αίθουσα γευσιγνωσίας που μετατρέπεται σε μοντέρνο bistro.

Ο επισκέπτης από την πρώτη στιγμή αντιλαμβάνεται ότι μπαίνει σε ένα "ναό του κρασιού" που δεν γίνεται να αφήσει ασυγκίνητο ακόμη και τον πιο αυστηρό κριτή. Από τα πρώτα βήματα στους χώρους υποδοχής καταλαβαίνεις πως γίνεται άριστη δουλειά  από όλους τους ανθρώπους εργάζονται στο Κτήμα Σκούρα. Φυσικά δεν περίμενε κάποιος τη δική μου κριτική για να διαμορφώσει άποψη για το συγκεκριμένο οινοποιείο αφού η φήμη του έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Ας κάνουμε όμως μια περιγραφή της εμπειρίας μας του συγκεκριμένου winewalking ώστε να απολαύσετε κι εσείς μέσα από το φακό μας το όμορφο αυτό ταξίδι. Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς ανοίγοντας την πόρτα της εισόδου του οινοποιείου είναι αυτή που βλέπετε στις φωτογραφίες 1,2 και 3. Σε αυτή την εντυπωσιακή αίθουσα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει όλα τα κρασιά του κτήματος.

 Φωτογραφία 1

 Φωτογραφία 2

 Φωτογραφία 3

 

Στα αριστερά βρίσκεται το κατάστημα του κτήματος αλλά και οι υπόλοιποι χώροι υποδοχής και η αίθουσα γευσιγνωσίας (Φωτογραφίες 4,5,6,7,8 ).

Φωτογραφία 4

Φωτογραφία 5

Φωτογραφία 6

 

Φωτογραφία 7

 

Φωτογραφία 9

Στο κατάστημα που υπάρχει μέσα στο οινοποιείο μπορείτε να προμηθευτείτε εκτός από τα μυθικά κρασιά του οινοποιείου και άλλα προϊόντα σχετικά με το κρασί. Μου άρεσε απίστευτα η οινική κουλτούρα του οινοποιείου και επίσης χάρηκα που στα προϊόντα προς πώληση υπήρχαν τα βιβλία της φίλης και βραβευμένης από τη Γαλλική κυβέρνηση, οινολόγου, Μαρίας Τζίτζη. (Φωτογραφία 10)

Φωτογραφία 10

Στη συνέχεια αφού διασχίσαμε την πρώτη αίθουσα, οδηγηθήκαμε σε έναν χώρο όπου υπάρχει ένας τοίχος (Wall of fame) με τις διακρίσεις των κρασιών και του οινοποιείου (Φωτογραφία 11).Πίσω από αυτό τον τοίχο υπάρχει το εργαστήριο του κτήματος όπου συναντήσαμε τον κύριο Σκούρα.

Φωτογραφία 11

Στη συνέχεια στη διαδρομή προς το κελάρι, ο επισκέπτης έχει την τύχη να δει την εκπληκτική εμφιαλωτική γραμμή του κτήματος (Φωτπγραφία 12).

Φωτογραφία 12

Κατεβήκαμε μερικά σκαλιά και φτάσαμε στο εντυπωσιακό κελάρι των 1000 δρύινων βαρελιών. Ένα κελάρι βγαλμένο από τα πιο όμορφα παραμύθια που αφήνει τον επισκέπτη με κομμένη την ανάσα (Φωτογραφίες 13,14,15,16,17,18,19).

Φωτογραφία 13

Φωτογραφία 14

Φωτογραφία 15

 

Φωτογραφία 16

Φωτογραφία 17

Φωτογραφία 18

Μετά από πολύ ώρα περιήγησης στο κελάρι, επιστρέψαμε στο χώρο υποδοχής και την αίθουσα γευσιγνωσίας όπου καθίσαμε αρκετή ώρα και συνομιλήσαμε με τον κύριο Σκούρα. Τέλος οδηγηθήκαμε στους εξωτερικούς χώρους που περιβάλλουν το οινοποιείο και είναι εξίσου προσεγμένοι και εντυπωσιακοί με τους χώρους εσωτερικά (Φωτογραφίες 19,20,21,22,23,24,25)

Φωτογραφία 19

Φωτογραφία 20

Φωτογραφία 21

Φωτογραφία 22

Φωτογραφία 23

Φωτογραφία 24

Φωτογραφία 25

Ένα από τα πιο ευχάριστα και εντυπωσιακά winewalk έφτασε στο τέλος του. Αν έπρεπε με μια λέξη να περιγράψουμε την εμπειρία μας αυτή θα ήταν η λέξη "Όνειρο" χωρίς υπερβολή. Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε το κτήμα Σκούρας και να διαπιστώσετε οι ίδιοι γιατί τα κρασιά του κτήματος έχουν γίνει γνωστά σε όλο τον κόσμο. Στο συγκεκριμένο winewalk δε θα παρουσιάσουμε τα κρασιά του κτήματος και ο λόγος είναι πως με τα συγκεκριμένα κρασιά θέλουμε να εγκαινιάσουμε την καινούρια μας στήλη με τίτλο ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ. Εκεί θα μπορέσετε να δείτε όλα τα προϊόντα του κτήματος με αναλυτική περιγραφή για το κάθε ένα από αυτά.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Γιώργο Σκούρα για την φιλοξενία αλλά και όλο το πολύ ευγενικό προσωπικό που μας καθοδηγούσε σε κάθε μας βήμα. 

Παπαγεωργίου Φραγκίσκος

Οινολογικό Εργαστήριο Παπαγεωργίου, πλατεία ηρώων 7, Νεμέα. 2746022572

Οινολόγος (ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης)

Οικονομολόγος (University of Hertfordshire)