Winewalking στο κτημα Μανωλεσακη

by: Super User

Την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016 το Winewalker.gr βρέθηκε στο κτήμα Κτήμα Μανωλεσάκη [Γέννημα ψυχής] στην Αδριανή Δράμας. Μας υποδέχτηκε ο ιδιοκτήτης του οινοποιείο κύριος Σταύρος Μανωλεσάκης όπου μας έκανε την ξενάγηση στο οινοποιείο, στη συνέχεια κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση η οποία και παρουσιάζεται σήμερα στο winewalker.gr.

Τέλος ακολούθησε η γευστική δοκιμή των εξαιρετικών οίνων του κτήματος Μανωλεσάκη, Γέννημα ψυχής. Φυσικά για το τελευταίο κομμάτι που αφορά τη γευστική δοκιμή και τις εντυπώσεις μας, θα ακολουθήσει εκτεταμένο αφιέρωμα. Οι εντυπώσεις μας από όλη αυτή την φοβερή εμπειρία είναι εξαιρετικές και με βεβαιότητα σας προτείνουμε όσοι βρεθείτε στην περιοχή να περάσετε μια βόλτα να δείτε που γεννιούνται αυτά τα καταπληκτικά κρασιά που όλοι γνωρίζουμε. Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία ακολουθεί εκτεταμένο φωτορεπορτάζ και αναλυτικά η συνέντευξη με τον Σταύρο Μανωλεσάκη. 

Ερώτηση: Πόσα χρόνια είναι το οινοποιείο πως προέκυψε να ασχοληθείς με αυτό και πως στη Δράμα.

Απάντηση: Τους αμπελώνες τους ξεκινήσαμε το 89 όπου φυτέψαμε δοκιμαστικά την ποικιλία Merlot εδώ στην περιοχή. Σιγά σιγά πουλούσαμε τα σταφύλια, κάναμε παραδοσιακό προϊόν χύμα, είτε σε μπουκάλι αλλά χωρίς ετικέτα. Το 1999 ξεκινήσαμε το πρώτο κτίριο του οινοποιείου σαν εταιρεία με τίτλο κτήμα Μανωλεσάκης. Το κτήμα Μανωλεσάλη είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, έχουμε γύρω στα 200 στρέμματα ιδιόκτητα στην περιοχή της Αδριανής. Η καταγωγή μας είναι από την Κρήτη όμως εδώ στην Αδριανή Δράμας μένουμε. Κάποια στιγμή περίπου το 2004 αλλάξαμε την ονομασία από κτήμα Μανωλεσάκη σε κτήμα γέννημα ψυχής. Υπάρχει όμως το εξής πρόβλημα με το συγκεκριμένο όνομα, στα Ελληνικά ακούγεται πολύ όμορφα, όμως στο εξωτερικό το «Γέννημα ψυχής» δε μπορεί να μεταφραστεί με την ίδια έννοια, για αυτό το λόγο επιστρέφουμε στην αρχική ονομασία Κτήμα Μανωλεσάκη. Το Γέννημα ψυχής θα διατηρηθεί σε μια τριπλέτα κρασιών λευκό , ροζέ, κόκκινο. Από εκεί και πέρα είναι η τριπλέτα του κτήματος λευκό, κόκκινο ημίγλυκο και κόκκινο ξηρό. Επιπλέον υπάρχει και άλλη μια τριπλέτα κρασιών με Μαλαγουζιά, ένα κόκκινο το "Πελαγία" που έχει το όνομα της μεγάλης μου κόρης, ένα ροζέ ημίγλυκο το "Αναστασία" που φέρει το όνομα της μικρής μας κόρης. Επίσης έχουμε μονοποικιλιακό cabernet 100% και Merlot 100% . Τέλος έχουμε και ένα συλλεκτικό του κτήματος που είναι 1,5 Λίτρο και διαλέγουμε τις χρονιές για το συγκεκριμένο κρασί.

 

 

Ερώτηση : Ποια χρονιά θεωρείς ότι είναι η καλύτερη όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείσαι με το κρασί. 

Απάντηση : Κάθε χρονιά έχει την δικιά της ιδιορρυθμία, το δικό της χαρακτήρα. Η τελευταία χρονιά ήταν πάρα πολύ καλή και ποιοτικά που δίνουμε τη μεγαλύτερη βάση, αλλά φυσικά και ποσοτικά. Η περσινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για την οινοποίηση της Δράμας, άλλα όπως λένε, οι δουλειές κάτω από το σύννεφο έτσι είναι. Δόξα το θεό οι οινολόγοι που έχουμε είναι πολύ καλοί, νέοι με όρεξη, με σπουδές και εμπειρίες από το εξωτερικό και δημιουργούν πολύ ωραία κρασιά ακόμα και σε δύσκολες χρονιές. Ο Ελληνικός αμπελώνας λόγω καιρού, λόγω κλίματος, λόγω περιβάλλοντος βοηθάει στη δημιουργία εξαιρετικών κρασιών και για αυτό βλέπουμε και μεγάλη άνοδο του κρασιού στο εξωτερικό. Αυτή η προσπάθεια για ποιοτικό κρασί στην Ελλάδα γίνεται τα τελευταία 25-30 χρόνια αν θελήσουμε δηλαδή να τα συγκρίνουμε με άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Γαλλία ή η Ισπανία που ασχολούνται πολύ περισσότερα χρόνια με τη δημιουργία ποιοτικών κρασιών.

 

Ερώτηση: Σε ποιες χώρες εξάγει το κτήμα Μανωλεσάκη;

Απάντηση : Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε με Ευρώπη , Αμερική και Κίνα. Τώρα ξεκινάμε μια και καινούρια συνεργασία με τον Καναδά. Ευελπιστούμε ότι θα πάνε όλα καλά. Είμαστε καλά δόξα το θεό.

 

Ερώτηση: Κάποια καινούρια ετικέτα σκέφτεστε να δημιουργήσετε;

Απάντηση : Αυτή τη στιγμή όχι, η τελευταία ετικέτα που βγάλαμε στην αγορά ήταν το Αναστασία και πάει πολύ καλά. Κάποια στιγμή σκεφτόμαστε να βγάλουμε ένα ξεχωριστό ιδιαίτερο κρασί που θα είναι χρονιές σε λιγοστές φιάλες, αλλά ακόμα βρισκόμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού.

 

  

Ερώτηση: Που μπορεί κάποιος να βρει τα κρασιά του κτήματος στην Ελλάδα;

Απάντηση: Σε όλη την Ελλάδα κυκλοφορούν τα κρασιά, σε διάφορες κάβες και σε καταστήματα που συνεργαζόμαστε.

 

Ερώτηση : Μέσω Ιντερνέτ μπορεί κάποιος να παραγγείλει τα κρασιά σας;

Απάντηση: Φυσικά, ακολουθούμε την τεχνολογία,το Ιντερνέτ αποτελεί μια καινούρια μέθοδο αγοράς για τα Ελληνικά δεδομένα και πρέπει να την ακολουθήσουμε.

Ερώτηση: Βλέπουμε μια προσπάθεια από την πόλη με το θεσμό της Δραμοινογνωσίας ώστε να καθιερωθεί η Δράμα σαν οινικός προορισμός. Ένα σχόλιο για το συγκεκριμένο θεσμό;

Απάντηση: Φέτος είναι η Τρίτη χρονιά που θα διεξαχθεί η Δραμοινογνωσία, προσπαθούμε να το κάνουμε θεσμό, βέβαια είμαστε ακόμα στα σκαριά. Προσπαθούμε να καταλήξουμε στην ακριβή ημερομηνία ώστε να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο. Φέτος η ημερομηνία είναι λίγο πειραματική. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τους συναδέλφους μου που έχουμε κάνει την ένωση οινοπαραγωγών Δράμας. Πλεόν ξεκινήσαμε σαν ένωση και αυτό είναι κάτι πολύ καλό και για εμάς τους παραγωγούς, αλλά και για το κρασί της περιοχής αφού σαν ένωση μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα. Η Δραμοινογνωσία φέτος θα γίνει 23 με 29 Μαΐου,πιστεύουμε ότι είναι μια καλή ημερομηνία, ο κόσμος τότε λόγω εποχής θεωρούμε πως έχει περισσότερη όρεξη να βγει έξω. Επίσης υπάρχουν κάποιες εκδηλώσεις τις οποίες που οργανώνουμε, έχουμε και αυτή την εβδομάδα συνάντηση για να δούμε τι θα γίνει. Εκδηλώσεις γίνονται και στα οινοποιεία της περιοχής αλλά θέλουμε να γίνει και μέσα στην πόλη της Δράμας, γιατί θέλουμε να συνδυάσουμε το κρασί και με γεύσεις φαγητών αλλά κάθε χρονιά θέλουμε να κάνουμε και κάτι καινούριο ώστε να μην βλέπει ο επισκέπτης συνέχεια τα ίδια πράγματα και να έχει κίνητρο κάθε χρονιά να έρχετε στη Δραμοινογνωσία. Ελπίζουμε να πετύχει αυτή η προσπάθεια, είναι πολύ καλό και για μας, αλλά και γενικότερα για την τοπική κοινωνία. Η Δράμα είναι ένας παραμελημένος νομός και προσπαθούμε όλοι μαζί κατά βάση οι ελεύθεροι επαγγελματίες, να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα του τόπου και να μπορέσει να επιβιώσει και αυτός ο πολύ ωραίος νομός

Ερώτηση: Ο τόπος έχει το ένα από τα δύο ΑΤΕΙ Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών που αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα όσον αφορά τον κόσμο του κρασιού, που έχει μείνει λίγο ανεκμετάλλευτο κατά τη γνώμη μου. Τι έχετε να πείτε για αυτό;

Απάντηση : Με το ΤΕΙ συνεργαζόμαστε γενικότερα με παιδιά που έρχονται για πρακτική αλλά και για το θεσμό της Δραμοινογνωσίας που έρχονται οι φοιτητές και μας βοηθούν αφού το χρειαζόμαστε κιόλας γιατί ο κόσμος εκείνες τις ημέρες είναι πάρα πολύς. Έτσι οι φοιτητές μπορούν να δουν από κοντά πως λειτουργεί ένα οινοποιείο, να εξοικειωθούν λίγο με το χώρο.

Ερώτηση: Υπάρχει μια σύγχυση στο θέμα που αφορά το νέο φόρο για το κρασί. Ο κόσμος είναι λογικό έχει μπερδευτεί και δε μπορεί να καταλάβει ακριβώς ποιο πρόβλημα δημιουργείται από αυτό το νέο φόρο. Θα ήθελες να μας εξηγήσεις απλά ποιο είναι το πρόβλημα από πλευράς οινοπαραγωγών;

Απάντηση: Ο νέος φόρος συνολικά μαζί με κάτι κρατήσεις κτλ βγαίνει 25 λεπτά στο λίτρο. Στη φιάλη πάει 15-16 λεπτά.  Το να μπεί σε ένα ακριβό προϊόν, για παράδειγμα που πωλείται 10-12 Ευρώ, φόρος 15-16 λεπτά, δεν είναι πρόβλημα. Σε ένα όμως προϊόν που πωλείται στα 2,5-3 Ευρώ ο συγκεκριμένος φόρος είναι μεγάλο πρόβλημα γιατί χάνεις στον ανταγωνισμό που έρχεται από το εξωτερικό και δε γνωρίζουμε αν ακόμη μπει φόρος σε αυτό. Επίσης το Ελληνικό κρασί βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία στο εξωτερικό και δεν ξέρουμε πως μπορεί να επηρεάσει αυτό. Βέβαια, μετά από συζητήσεις που γίνανε λένε ότι στο εξωτερικό δε έχουμε το φόρο, δηλαδή θα πουλάμε όπως πουλούσαμε με τη διαφορά ποως θα προπληρώσουμε το φόρο και θα το πάρουμε πίσω από το κράτος. Όλοι ξέρουν ότι το να πάρεις λεφτά πίσω από το κράτος δεν είναι τόσο απλή διαδικασία και ούτε συμψηφίζονται με του φόρους  που πληρώνεις. Μην ξεχνάμε τις δύσκολες στιγμές που όλη η Ελλάδα περνάει και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με τους φόρους κτλ κτλ. Επίσης σε αυτό να προσθέσουμε και τα έξοδα για τις φορολογικές αποδείξεις που θέλουν να κάνουν, κάτι το οποίο δεν είναι κακό, ο τρόπος που θέλουν να το κάνουν είναι, αφού για να έρθει μια εταιρία να πιστοποιήσει τον όγκο των δεξαμενών οι τιμές είναι εξωφρενικές. Μαζί με όλα τα άλλα υπάρχουν και τα δάνεια που πρέπει να πληρώνουμε αφού ο κλάδος βρίσκεται σε ανάπτυξη και οι περισσότεροι έχουν δάνεια που πρέπει να πληρώνονται.

Ερώτηση: Έχεις δοκιμάσει να καλλιεργήσεις πειραματικά κάποια ποικιλία η οποία για τους Χ, Ψ λόγους δεν ευδοκίμησε;

Απάντηση: Δε μου έχει τύχει κάτι τέτοιο μέχρι τώρα, δε μπορώ να πω ότι κάποιες ποικιλίες που έχω βάλει δοκιμαστικά παρουσίασαν κάποιο πρόβλημα. Η περιοχή και γενικότερα ο τόπος εδώ, οι κλιματολογικές συνθήκες ,τα χώματα είναι όλα πολύ καλά.  

Ερώτηση: Φελλοί συνθετικοί ή παραδοσιακοί και γιατί; 

Απάντηση: Συνθετικούς δούλευα ένα διάστημα για το φρέσκο το κρασί και τώρα θα ξανασυνεχίσω γιατί είναι πολύ καλοί. Στα κρασιά παλαίωσης βάζω φυσικό φελλό. Στο εξωτερικό οι ξένες εταιρίες δουλεύουν μόνο Stelvin γιατί τα φρέσκα κρασιά γιατί διατηρούνται πιο καλά, και επίσης έχουν μια κουλτούρα στο εξωτερικό να αγοράζουν το κρασί, να πίνουν το μισό, να το πωματίζουν και να το βάζουν στο ψυγείο μέχρι την επόμενη φορά. Οι περισσότεροι όμως παραγωγοί που στέλνουν στο εξωτερικό φρέσκα κρασιά δουλεύουν με Stelvin

Ρεπορτάζ : Παπαγεωργίου Φραγκίσκος 

Φωτογραφίες : Γιώργος Γκιάτας

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and conditions.

Comments