Ειδη μπουκαλιων για κρασια

by: Super User

Πόσες φορές έχουμε χρησιμοποιήσει την έκφραση “ Ένα μπουκάλι κρασί” και πόσες φορές έχουμε θεωρήσει πως ένα μπουκάλι κρασί είναι πάντα ένα μπουκάλι που απλά αλλάζει το σχήμα του και το design του.

Υπάρχει διαχωρισμός και λόγω του σχήματος αλλά σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το διαχωρισμό των μπουκαλιών με βάση την περιεκτικότητα τους ή πιο απλά στην ποσότητα του κρασιού που περιέχει ένα μπουκάλι. Στην χώρα μας το πιο συνηθισμένο είδος μπουκαλιού είναι το κλασικό γυάλινο μπουκάλι των 750 ml. Επίσης ένα από τα πλέον διαδεδομένα μπουκάλια είναι το πλαστικό μπουκάλι που περιέχει 1,5 Λίτρο κρασιού και το βρίσκουμε στα περίπτερα στους φούρνους και συνήθως περιέχει κρασιά χαμηλότερης ποιότητας ή ποιοτικά κρασιά που προορίζονται για άμεση κατανάλωση και φρέσκα. Ένα ακόμα λιγότερο γνωστό αλλά διαδεδομένο αρκετά στην Ελλάδα είναι το μικρό μπουκαλάκι των 187 ml που συνηθίζεται να σερβίρουν οι καφετέριες τα Bars κτλ. 

Πόσα είδη μπουκαλιών δηλαδή μετρήσαμε μέχρι τώρα ; 

3 στο σύνολο και από εκεί και πέρα το χάος. 

Μια ακόμη κατηγορία μπουκαλιού που αφορά κυρίως εμάς τους επαγγελματίες του χώρου είναι οι φιάλες τύπου Magnum που σπάνια θα συναντήσουμε σε κάποιο συλλεκτικό μπουκάλι. 

Μια μικρή έρευνα στο internet με άφησε έκπληκτο με τον αριθμό των μπουκαλιών που υπάρχουν ανά τον κόσμο. 26 διαφορετικά είδη μπουκαλιών αρίθμησα και είμαι σίγουρος πώς δεν θα είναι ο τελικός αριθμός αυτός. Έτσι αντί να κάθομαι να περιγράφω με λόγια το κάθε είδος και την χωρητικότητα του κάθε ενός αποφάσισα να φτιάξω μια εικόνα με αυτά τα στοιχεία. Μια εικόνα εξάλλου είναι χίλιες λέξεις όπως λέει και ο λαός μας. Σίγουρα όμως η συγκεκριμένη εικόνα είναι πολλές λέξεις παραπάνω. 

Το μέγεθος του μπουκαλιού δεν αφορά αποκλειστικά τον καταναλωτή, κάποια οινοποιεία χρησιμοποιούν μπουκάλια μεγαλύτερα της κατηγορίας Magnum για την παλαίωση στα μπουκάλια. Φανταστείτε το κέρδος τους σε αποθηκευτικό χώρο, μπουκάλια, φελλούς, εργατικά κτλ, όταν χρησιμοποιούν φιάλες 6, 9,12,15,18 ακόμα και 30 λίτρων για να παλαιώσουν το κρασί τους αντί να χρησιμοποιούν απλές φιάλες των 750 ml. 

Γενικά το μπουκάλι είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που πρέπει να πάρει ένας επαγγελματίας αφού είναι η εικόνα τους προς τα έξω, η πρώτη επαφή τους με τον καταναλωτή η οποία πολλές φορές αποτελεί και λόγo επιλογής ή απόρριψης ενός κρασιού. 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε στην εικόνα τις βασικές κατηγορίες μπουκαλιού που υπάρχουν ανά τον κόσμο με βάση την περιεκτικότητα τους και όχι με βάση το σχήμα τους. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τη συγκεκριμένη διαφορά. 

Ένα Like και ένα Share θα μας βοηθήσει και θα εκτιμηθεί.

Με εκτίμηση

Παπαγεωργίου Φραγκίσκος

Οινολόγος - Οικονομολόγος

 

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and conditions.

Comments