Για του λατρεις της Ρετσινας

by: Super User

Πριν από περίπου ένα χρόνο είχα βρεθεί σε ένα σεμινάριο αφρωδών οίνων, όπου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο κρασί. Είχα εντυπωσιαστεί από την ιδέα αφού γενικά σαν άτομο εντυπωσιάζομαι από νεοτερισμούς και πρωτότυπα προϊόντα. Όταν άκουσα λοιπόν ότι κάποιος δημιούργησε αφρώδη ρετσίνα ευχαριστήθηκα πραγματικά για δύο λόγους.

Καταρχήν γιατί η Ρετσίνα είναι παρεξηγημένο κρασί στη χώρα μας, (τη χώρα που δημιουργήθηκε), και κάποιος άνθρωπος επιτέλους αποφάσισε να την πάει ένα βήμα παραπέρα. Δεύτερον γιατί η σκέψη να προσθέσεις στην παραδοσιακή Ρετσίνα φυσαλίδες θέλει και γνώση και τόλμη και εξυπνάδα. Χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολικός θα τολμούσα να πω ότι η Ρετσίνα που έχουμε απαξιώσει πλήρως, θα έπρεπε να είναι το νούμερο 1 εξαγώγιμο προϊόν και είναι πολύ σημαντικό κάποιοι άνθρωποι να δημιουργούν Ρετσίνες ποιότητας.  Έτσι λοιπόν με σεβασμό στην ιστορία 4000 χρόνων της ρετσίνας το οινοποιείο Νικολού στο Κορωπί Αττικής με όραμα και καινοτόμο διάθεση παράγει την πρώτη και μοναδική αφρώδη ρετσίνα BOTANIC.

Σχετικά με το BOTANIC 

Το BOTANIC είναι ξηρός αφρώδης οίνος (methode traditionnelle) με βάση τη ΡΕΤΣΙΝΑ. Η Ρετσίνα είναι ένα είδος ελληνικής οινοποίησης κρασιού, βασισμένη στην ποικιλία ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ, το οποίο εμπλουτίζεται με εκχύλισμα και αρώματα ρητίνης από πεύκο. Ο συγκεκριμένος οίνος παράγεται στην Ελλάδα από την αρχαιότητα, κάνοντάς τον ένα από τα πιο εμπορικά ποτά στη χώρα.  

Με σεβασμό στην ιστορία της ποικιλίας αυτής, ο Βασίλης Νικολού, οινοποιός και οινολόγος της επιχείρησης, δίνει μία νέα τροπή μετατρέποντας τη ρετσίνα σε αφρώδη οίνο. Τα αρώματα από ρετσίνι και μαστίχα του αποδίδουν μία χαρακτηριστική γεύση, που αξίζει κανείς να δοκιμάσει.  

Αυτή η ξηρή Αφρώδης Ρετσίνα όχι μόνο είναι πρωτοτυπία ως προϊόν αλλά «σπάει και το μύθο»  πως τα αφρώδη κρασιά συνοδεύουν μόνο γλυκά εδέσματα. Αντιθέτως, το BOTANIC προορίζεται για την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. 

Ο στόχος του Οινοποιείου Νικολού είναι να εκπροσωπήσει την πλούσια ελληνική γαστρονομική κληρονομιά στην παγκόσμια γαστρονομική αγορά και στην αγορά οίνου με πυξίδα το  BOTANIC, ένα ξεχωριστό προϊόν για ξεχωριστούς ανθρώπους. 

Χαρακτηριστικά του BOTANIC 

Κατηγορία: Αφρώδης οίνος ρετσίνα, methode traditionnelle. 

Ποικιλία: Σαββατιανό 100%. 

Οινοποίηση: Πρώιμος τρύγος της ποικιλίας Σαββατιανό δίνει χυμό πλούσιο σε οξέα και χαμηλό pH. 

Για το κρασί βάσης χρησιμοποιούμε τον πρόρογο, δηλαδή ποσότητα γλεύκους που αντιστοιχεί μόλις στο 30% των σταφυλιών που οινοποιούνται. Ακολουθεί στατική απολάσπωση στους 

10 βαθμούς Κελσίου και ελεγχόμενη ζύμωση στους 17 . 

Στη ζύμωση προστίθεται ρητίνη πεύκου ιδιαίτερα αρωματική από πευκοδάση της Αττικής. Μετά τη διαύγαση του κρασιού ακολουθεί δεύτερη ζύμωση στη φιάλη με τη κλασσική μέθοδο παραγωγής αφρωδών. Το αφρώδες κρασί ωριμάζει για 6 μήνες στις φιάλες (sur lies fines). 

Αλκοολικός βαθμός (Κ.Α.Τ): 12,5% vol. 

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Xρώμα λεμονί με λεπτές επίμονες φυσαλίδες, λεπτά αρώματα πεύκου και μαστίχας, πλούσιο σώμα, γεύση βοτανική με παρατεταμένη επίγευση. 

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΡΕΤΣΙΝΑΣ 

Συνοδεύει θαλασσινούς μεζέδες και παραδοσιακά ελληνικά πιάτα. 

Απολαύστε το στους 8 βαθμούς Κελσίου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το οινοποιείο, το BOTANIC και τα άλλα προϊόντα, μπορείτε να απευθυνθείτε στα παρακάτω: 

Τηλέφωνο: (+30) 2106020775 

E-mail:  

Οδός: Νικολάου Ντούνη, 8, Κορωπί 

194 00 , Ελλάδα 

Ιστοσελίδα: http://www.nikolouwinery.gr/index.php/en/ 

Facebook page: https://www.facebook.com/nikolouwinery/ 

Instagram profile: https://www.instagram.com/nikolouwinery/ 

 

 

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and conditions.

Comments