Θερμοοινοποιηση

H Θερμοοινοποίηση σαν ορισμός είναι η τεχνική όπου παρασκευάζονται ερυθρά κρασιά και κατά την οποία τα σταφύλια μετά τον τρύγο, ακέραια ή μετά από σπάσιμο (έκθλιψη), θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες ώστε να έχουμε γρήγορη διάχυση των φαινολικών ενώσεων που βρίσκονται στα στέρεα μέρη του σταφυλιού στο γλεύκος και όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει πριν την έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης. Η αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται μετά το διαχωρισμό του γλεύκους από τα στέρεα μέρη. 

Η όλη διαδικασία της θερμοοινοποίησης πραγματοποιείται σε 3 στάδια. 

Read more

ΤΕΙ Οινολογιας και τεχνολογιας ποτων Δραμας

Σήμερα η επιστημονική καλλιέργεια, η εφαρμογή νέων μεθόδων οινοποίησης αλλά και η δημιουργία νέων ποικιλιών αμπέλου, υπαγορεύουν με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι στο μέλλον η αλυσίδα αμπέλι-οινοποίηση-εμπορία πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Η παραγωγή οίνου καθώς και άλλων ποτών θα πρέπει να γίνεται με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και μέσα σε ανταγωνιστικά πλαίσια, ώστε να ενισχύουν οι εξαγωγές.

Read more